فرایند تولید ورق استیل

شاید تا به حال در مورد ورق استیل، کاربرد و ویژگی‌های آن چیزهایی شنیده باشید! ورق استیل یکی از انواع ورق‌های فولادی است که مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد و از استحکام زیادی هم برخوردار است. به خاطر همین ویژگی‌ها، امروزه استفاده از این ورق در خیلی از صنایع دیده می ‌شود. شاید برای شما هم سوال باشد که فرایند تولید ورق استیل چگونه است؟ در ادامه این مطلب از شهر آهن می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم.

ورق استیل چگونه ساخته می شود؟

قبل از اینکه در مورد فرآیند تولید ورق استیل صحبت کنیم، بهتر است بدانید که ورق استیل، دارای مقادیری از آهن است. عناصر دیگری مانند کروم، نیکل، مولیبدن و... در این نوع ورق وجود دارند. وجود این عناصر در ورق استیل، باعث ایجاد یک لایه اکسیدی غیر فعال می‌ شود که در نهایت می‌ تواند مقاومت ورق را افزایش دهد.
ورق استیل نسبت به سایر ورق‌های فولادی سطحی براق و شفاف دارد؛ به همین دلیل در بسیاری از کاربردهای تزئینی قابل استفاده است. در تولید ورق استیل، سنگ آهن، کروم، مواد خام نیکل، مولیبدن و بسیاری از عناصر آلیاژی دیگر با هم ترکیب می‌شوند تا بتوانند یک آلیاژ مستحکم و بادوام ایجاد کنند. یک مورد مهم در فرآیند تولید این نوع ورق این است که نسبت عناصر سازنده آن می ‌تواند متفاوت باشد و این تفاوت در اصل نشان دهنده نوع ورق استیل است. سازنده قبل از تولید باید در نظر داشته باشد که قرار است چه نوعی از ورق را تولید کند. این موضوع مهمی است چرا که نسبت‌های مختلف عناصر آلیاژی می‌تواند تعیین کننده نوع ورق استیل باشد.

ورق استیل چگونه ساخته می شود؟

نحوه ساخت ورق استیل در 4 مرحله

اولین مرحله برای ساخت ورق استیل، این است که مواد خام آن در دسترس باشد. پس از فراهم کردن مواد خام، مراحل زیر به ترتیب انجام می ‌شود تا در نهایت یک محصول همچون ورق استیل 304 ساخته شود. 

  • ذوب مواد اولیه خام
    برای تولید ورق استیل، مواد خام جمع آوری شده باید در یک کوره قرار بگیرند. معمولا برای تولید این ورق‌ها، از کوره الکترونیکی استفاده می‌شود و ممکن است این مرحله اول چیزی حدود 8 تا 12 ساعت طول بکشد.
  • کربن زدایی
    موادی که در کوره ذوب شده‌اند؛ در این مرحله باید کربن زدایی شوند. همان‌طور که از اسم آن مشخص است؛ این مرحله به منظور حذف کربن اضافی در ورق استیل انجام می‌شود. اینکه چه مقدار کربن در این مرحله حذف شود؛ می‌تواند مقدار آلیاژ متفاوتی را از ورق استیل ارائه دهد. در برخی از موارد، برای اینکه محصول نهایی، کیفیت خوبی داشته باشد، لازم است که مواد خام فولاد ذوب شده، هم زده شود تا کاملا یکدست و صاف باشد.
  • فرم‌دهی فلز
    پس از اتمام مرحله یک و مرحله دوم، وقتی که استنلس استیل سرد شد، باید عملیات‌های مختلفی روی آن انجام شود تا فلز فرم ‎دهی شود و محصول نهایی را بتوان ساخت. در برخی از موارد عملیات نورد گرم بر روی ورق استیل انجام می‌شود که معمولا زمانی است که از این ورق می‌خواهند برای تولید شمشال و یا شمش استفاده کنند. برخی از مواقع هم فرآیند نورد سرد باید روی سطح ورق انجام شود تا برای کاربردهای مختلفی قابل استفاده باشد.
  • عملیات حرارتی یا آنیلینگ و عملیات برش و شکل‎‌‎دهی
    عملیات‌های مختلفی مانند عملیات حرارتی، برش، شکل‌ دهی و... باید بر روی ورق مورد نظر انجام شود. هدف عمده انجام این عملیات‌ها روی سطح ورق، به منظور تغییر و اصلاح خواص مکانیکی ورق استیل است. البته در برخی از موارد با هدف تنش ‌زدایی هم انجام می شود. عملیات آنیل کردن به این صورت است که ورق مورد نظر باید حرارت ببیند و بعد توسط فرآیند نورد سرد، سرد شود.

پس از آنیل کردن، لازم است عملیات برش و شکل ‌دهی روی ورق انجام شود. این عملیات به این منظور انجام می ‌شود که ورق بتواند برای محصول و کاربردهای نهایی ایده آل باشد. با توجه به نوع کاربرد ورق استیل، عملیات برش متفاوت انجام می‌شود؛ به عنوان مثال اگر قرار باشد که یک صفحه ضخیم ساخته شود، برش به وسیله قیچی‌های بزرگ انجام می‌‎شود. اگر هم بخواهیم صفحات نازک ‌تر و کوچک ‌تر ایجاد کنیم، باید از دستگاه‌های مختلفی مانند پانچ CNC و همچنین دستگاه برش لیزری استفاده کنیم.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد، با وجود موارد گفته شده، اگر باز هم سوالی در مورد ورق استیل، کاربرد، ویژگی‌ها و فرآیند ساخت آن دارید، می‌توانید با ما تماس بگیرید.