میلگرد رامکا یا پاشنه بتن چیست؟

در بسیاری از مواقع لازم است که اقدامات احتیاطی برای افزایش دقت و استحکام سازه صورت گیرد. یکی از این اقدامات با کمک میلگرد رامکا یا پاشنه بتن صورت می‌گیرد. در واقع پاشنه بتن قسمتی از سازه ستون است که فاصله بین قالب تا میلگردهای ستون را مشخص می‌سازد. این امر باعث می‌گردد که تمام ستون‌ها در یک راستا قرار گیرند. همچنین رامکا بهترین شیوه برای تسهیل عملیات قالب بندی ستون‌های بتنی به شمار می‌رود. در این مقاله از شهرآهن با میلگرد رامکا، تفاوت آن با اسپیسر میلگرد و نحوه نصب آن آشنا می‌شوید.

میلگرد رامکا یا پاشنه بتن چیست؟

میلگرد رامکا چیست؟

میلگرد پاشنه بتن نوعی میلگرد آجدار است که برای در یک راستا نگه‌داشتن ستون‌ها، دیوارها یا تیرهای بتنی در طبقه‌های مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین می‌توان وظیفه میلگرد رامکا را کنترل فاصله قالب بتن با آرماتورهای بافته شده دانست. کارگران ساختمانی رامکا را پس از آرماتوربندی به دور مش میلگرد می‌بندند. این امر باعث می‌شود که مقدار مناسب فاصله بین محل بتن‌ریزی و میلگرد رعایت گردد. همچنین رامکا عاملی موثر برای صاف و یکدست دیده شدن این بخش بعد از پایان کار است. در ضمن هنگامی که از رامکا استفاده کنید، ابعاد ستون، دیوار و تیر بتنی مطابق با نقشه خواهد بود و از آن فراتر نمی‌رود. این موضوع باعث هم‌راستا شدن این قطعات در سازه می‌شود. پاشنه بتن در 2 نوع فلزی و بتنی وجود دارد که هر کدام از آن‌ها شامل مزایا و معایب خاص خود هستند. لازم به ذکر است که برای ساخت رامکای فلزی میلگرد آجدار با سایز 10 الی 12 میلی‌متر استفاده می‌گردد.

میلگرد رامکا چیست؟

تفاوت رامکا با اسپیسر میلگرد چیست؟

برای حفظ فاصله مناسب میان آرماتورهای مش شده و قالب بتن علاوه بر میلگرد رامکا می‌توان از اسپیسر میلگرد نیز استفاده کرد. اما میلگرد رامکا یا پاشنه بتن مزایایی دارد که بسیاری از افراد آن را ترجیح می‌دهند:

  • به طور معمول برش، خم‌کاری و اجرای آرماتورها بر طبق اطلاعات نقشه در نمی‌آید. میلگردهای اسپیسر در اندازه‌های 3 و 5 سانتی‌متری ارائه می‌شوند، بنابراین کاربرد آن‌ها برای ایجاد فاصله تنها خطای عملیاتی را بیشتر می‌کند. این در صورتی است که میلگرد رامکا را می‌توان به اندازه‌های دلخواه و بر اساس نقشه برش زد. این امر علاوه بر کاهش خطاها، باعث یکدست شدن تمام اجزای سازه بتنی می‌گردد.
  • یکی دیگر از مشکلات استفاده از میلگردهای اسپیسر احتمال جابجا شدن آن‌ها در زمان شاقول کردن و بتن‌ریزی است. اگر این میلگردها جابجا شوند، ضخامت کاور بتن در برخی از قسمت‌ها کم و در برخی از بخش‌ها زیاد خواهد شد.

شایان ذکر است که میلگرد رامکا دارای اسپیسر مخصوص خود نیز است. بنابراین این محصول از بیرون ماندن میلگرد از سازه بتنی و تخریب بنا به دلیل نفوذ رطوبت جلوگیری می‌کند.

تفاوت رامکا با اسپیسر میلگرد چیست؟

نحوه نصب میلگرد رامکا یا پاشنه بتن

در بخش اول با این موضوع آشنا شدید که میلگرد رامکا یا پاشنه بتن در 2 نوع فولادی و بتنی تولید و روانه بازار می‌شود. البته روش نصب هر یک از این دو نوع با یکدیگر متفاوت است. شیوه اجرای رامکای فولادی به مکان نصب آن بستگی دارد. برای مثال در ستون‌ها باید از محل اتصال ستون و کف طبقه هر 10 سانتی‌متر یکبار یک علامت بزنید و رامکا را در این مکان‌ها نصب کنید. همچنین از 4 میلگرد عمودی به اندازه ارتفاع ستون برای ثابت نگه‌داشتن میلگردهای رامکا در جای خود استفاده می‌شود. این میلگردهای عمودی با کمک سیم آرماتوربندی یا جوشکاری به رامکا متصل می‌گردند. فاصله پاشنه بتن هر ستون با ستون بعدی نیز بر اساس اطلاعات نقشه صورت می‌گیرد. همچنین زمانی که تعداد ستون‌ها زیاد است، رامکای ستون اول را به رامکای ستون آخر متصل می‌کنند. این امر برای ایجاد هم‌راستایی بیشتر اجزای ساختمان انجام می‌شود. برای حفظ ضخامت دیوار بر طبق مشخصات نقشه در کنار هر بولت رامکای فولادی استفاده می‌شود. اگر طول دیوار برشی زیاد باشد، به ازای هر 50 سانتی‌متر یک رامکا نصب می‌گردد. رعایت این قانون برای دیوارهایی با ارتفاع بیشتر از 3 متر نیز مهم است. همچنین میلگرد رامکا فولادی برای کنترل ابعاد چاه آسانسور در طول نوار سقف و کف چاه بکار می‌رود. در مناطق ساحلی و مکان‌هایی با شرایط آب و هوایی مرطوب رامکای بتنی مناسب است. نحوه نصب این نوع میلگرد نیز مشابه رامکای فولادی است، با این تفاوت که پس از ریسمان کشی باید تخته‌ای به ارتفاع حداکثر 10 سانتی‌متر پشت ریسمان قرار داده شود. سپس باید آن را با یک آجر یا بلوک کنترل کرد.