فرآیند طراحی پروژه
آغاز یک پروژه پس از مطالعات اولیه نیاز به نقشه های اجرایی است. طراحی و نقشه کشی از اهمیت زیادی در فرآیند ساخت برخوردار است . در گذشته نیز در ساخت های دوره پیشین، ایرانیان برای شهرها و خانه های خود از نقشه های مدون و پیشرفته ای در زمان خود استفاده می کردند؛ از اینروطراحی سابقه دیرینه در پروژه های ساخت در ایران داشته است. در دوره حاضر نیز بواسظه پیشرفت تکنولوژی و تحولات عصر فناوری و اطلاعات شاهد حضور نرم افزارها و برنامه های کامپیوتری می باشیم که باعث سرعت انجام در برنامه ریزی و فرآیند طراحی شده است.
امروزه استفاده از سخت افزار و نرم افزار ها بصورت گسترده ای رو به افزایش است که کاربرد آن در تدوین برنامه و فرایند طراحی ضمن تسریع انجام آن سبب شده است که این روند به شکلی حرفه ای و تخصصی مورد استفاده قرار می گیرد.
در دوره کنونی طراحی بعنوان خدماتی تخصصی فعالیت مینماید که ضمن ارتباط با سایر بخش ها در یک پروژه در روند و پیشرفت پروژه نقش اساسی را ایفا می نماید.پس از مشخص شدن اهداف یک پروژه، نخستین اقدام نیاز به طراحی است که با در نظر گرفتن ابعاد مختلف پروژه و اهداف تعریف شده آن اقدام به طراحی صورت می پذیرد. در روند طراحی بخش های مختلف پروژه بصورت موازی با هم پیش رفته و با رعایت بازه های زمانی و اجرایی در جهت تحقق اهداف پروژه گام بر می دارد. ارائه خدمات مهندسی پیش از هر اقدامی نیاز به طراحی و ارائه برنامه ای مدون دارد که امروزه بصورتی تخصصی در حال انجام می باشد.
مراحل فرایند طراحی
شناخت نیازهای پروژه

نخستین اقدام در فرایند طراحی شناخت نیازهای پروژه می باشد. شناخت موضوع طرح و اهداف پروژه لازمه طراحی موفق است، اینکه قرار است در پروژه چه کارهایی صورت گیرد و هدف از انجام پروژه چیست؟ برای این موضوع لازم است تهیه و شناخت دقیق نیازها و خواسته های پروژه انجام گرفته و لیست شود. برای دستیابی به ابعاد مختلف پروژه و شناخت هر چه بیشتر از نیازها، لازم به جمع آوری اطلاعات است که این اطلاعات به هر میزان کامل و دقیق تر باشد منجر به شناسایی بهتر خواسته های پروژه می گردد.
شناخت سایت پروژه

شناخت سایت پروژه و بررسی شرایط سایت از مهمترین موضوعاتی است که در مراحل جمع آوری و شناخت صورت می پذیرد. بنابراین شناخت و پرداختن به موقعیت و شرایط سایت از جهات مختلف از جمله موارد در جمع آوری اطلاعات و شناخت سایت می باشد.بنابراین شناسایی وضعیت فیزیکی، فرهنگی، جغرافیایی و اجتماعی از مهمترین عوامل در شناخت هر چه بهتر پروژه می باشد.
شناخت اقلیم

شناسایی و جمع آوری اطلاعات پیرامون شرایط آب و هوایی و شناخت اقلیم و شرایط محیطی از جمله عواملی است که در طراحی فضاها و انتخاب مصالح موثر است. شرایط اقلیمی هر منطقه و تاثیرات بر نحوه ساخت و انتخاب مصالح و نیز محدودیت های اقلیم از جمله عواملی است که در تجزیه و تحلیل و شناخت شرایط اقلیمی سایت موثر است.
بررسی نمونه های اجرایی

پس از جمع آوری و تحلیل اطلاعات لازم است که طراح پروژه ها و نمونه های اجرا شده مشابه را جستجو و مورد بررسی قرار دهد. نتایج بررسی نمونه های مشابه می تواند کمک شایانی در حوزه اقلیم، کاربری، اجرا و ... داشته باشد تا طراح ضمن بررسی شرایط موجود، نکات و تجارب فنی و اجرایی را مورد ارزیابی قرار داده و موارد مورد نیاز جهت پروژه را به کار گیرد.
کانسپت و ایده طرح
تجزیه و تحلیل اطلاعات لیست شده و آنالیز آن، ایده های اولیه مطرح می گردد. با در نظر گرفتن نکاتی که در کاربری و اجرا مورد اهمیت است و نیز ویژگی های فنی، فرهنگی، اجتماعی،اقلیمی، کانسپت اولیه طرح ارائه می گردد.
روابط فضایی و برنامه فیزیکی

مشخص کردن فضاها و روابط میان فضاها از مهمترین بخش از طراحی است. در این گام با ترسیم دیاگرام ضمن جانمایی و مشخص کردن فضاها ، به نحوه ارتباط میان آنها پرداخته می شود. در این مرحله با مشخص کردن عرصه های فضایی و تقسیم فضاهای عمومی، خصوصی، خدماتی و ... محدوده قرار گرفتن آنها در پلان و روابط میان آنها مشخص می گردد.
طراحی پلان و حجم

بعد از مشخص شدن ایده طراحی و برنامه فیزیکی، اقدام به ترسیمات فنی با اندازه می شود.در این مرحله با توجه به عرصه بندی فضاها، ابعاد و اندازه فضاهای مختلف مشخص و ترسیم می شود. ترسیم فضاها با ابعاد و اندازه در قالب دو بعدی و سه بعدی این امکان را فراهم می سازد تا نکات اجرایی آن تا حد زیادی ارائه گرددکه با توجه به این الگوهای ترسیمی امکان بسط طرح اولیه و تحقق اهداف پروژه تا حد زیادی محقق می گردد.
ارائه مدارک اجرایی

پس از ترسیم دقیق پلان ها برای اجرایی کردن نقشه های ترسیمی نیاز به مدارک فاز یک و دو می باشد.نقشه ها به همراه جزئیات در اختیار بخش اجرایی قرار گرفته تا مطابق با مشخصات فنی به مرحله اجرا در آید.