قیمت ورق , ورق فولادی

ورق فولادی، فلزی است که سطح آن مسطح تر از آهن، فولاد و هر فلز دیگری می باشد و از نورد گرم شمش فولادی و یا بیلت تولید می شوند. ورق فولادی به صورت رول و کلاف در کارخانه ها تولید و عرضه می شوند که یکی از مزیت های آن نسبت به ورق های شیت و برشی است. ورق فولادی انواع مختلفی دارد که بر اساس روش تولید و مواد خام اولیه، نام گذاری می گردند. که در این مقاله کارشناسان شهرآهن، سعی دارند، ورق های فولادی را به طور کامل به شما معرفی نمایند.

استانداردهای ورق فولادی، براساس استاندارد سه کشور می باشد. استاندارد DIN آلمان که رایج ترین استاندارد موجود در بازار ایران است، استاندارد ASTM آمریکا و استاندارد گوس روسیه که به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد. ورق های فولادی با توجه به درصد کربن موجود در آلیاژ آنها (حدود 0.025 تا 0.03 درصد کربن) ، فرآیند تولید و آلیاژ های فلز، خواص مختلفی به خود گرفته و در نهایت کاربرد و نامگذاری آنها نیز تحت تاثیر عوامل مذکور، متغیر خواهد بود.

steel sheets 002


انواع ورق فولادی بر اساس روش تولید

ورق های فولادی بر اساس روش تولید، به دو دسته ورق نورد سرد و ورق نورد گرم دسته بندی می شوند. ورق های نورد گرم خود به انواع مختلفی تقسیم می شوند. که در ادامه به تفسیر آنها می پردازیم.

ورق فولادی نورد سرد :

ورق فولادی نورد سرد، همان طور که از نام آن پیداست، طی فرآیند سرد ، کششی و فشاری تولید می گردد. دستگاه های نورد سرد، دارای 6 غلتک هستند 2 غلتک که وظیفه کاهش ضخامت شمش را دارند که به آنها غلتک کار گفته می شود و 4 غلتک دیگر که نگهدارنده غلتک های کار هستند تا از خم شدن آن جلوگیری کرده و فرآیند کاهش ضخامت، به درستی انجام گیرد و به آنها غلتک های پشتیبان گفته می شود. ورق های خروجی از روش نورد سرد، ورق های روغنی هستند که به صورت مجزا به آن می پردازیم. فرآیند آن را در ادامه عنوان می کنیم :

  1. قرار گیری شمش آهنی در بین استندهای دو غلتکی یا استند رافینگ که دو نورد چرخنده در بالا و پایین وجود دارد.
  2. تغییر شکل شمش فولادی، تحت فشار غلتک ها با حرکت پیوسته، که موجب کاهش قطر شمش و افزایش طول و عرض آن می گردد.
  3. اسیدشوی کردن ورق فولادی بدست آمده به منظور از بین رفتن لایه های اکسیدی آن
  4. در نهایت عملیات حرارتی و آنیلی شدن ورق ها

کاربرد ورق فولادی نورد سرد :

ورق فولادی نورد سرد ، به طور کلی نسبت به ورق های نورد گرم، کیفیت بهتری داشته و سطح آنها نیز قابل قبول تر است. در واقع استحکام ورق های نورد سرد، بسیار بالا و قابل قبول است. لذا استحکام یکی از ویژگی هایی است که خریداران بویژه در صنعت خودرو و لوازم خانگی به آن توجه زیادی می نمایند.

steel sheets 004

ورق های فولادی نورد گرم :

ورق های فولادی نورد گرم نیز همان طور که از نامشان پیداست، طی فرآیند حرارتی معادل 1400 فارنهایت و نرم و شکل پذیر شدن اسلب یا تختال و در نهایت فرم دهی به آنها در بین رول ها تولید می گردند. ورق های بدست آمده از نورد گرم، در زبان انگلیسی، هات رول پلیت (Hot Rolled Plate) و یا هات رول کویل (Hot Rolled Coil) نیز خوانده می شوند. ورق های فولادی نورد گرم، قطری بین 1.16 اینچ تا 5.16 اینچ دارند که به ورق های نورد گرم بسیار نازک ، فویل یا برگ یا شیت ، و به قطعات ضخیم تر از 6 میلی متر، پلیت گفته می شود. ورق های فولادی حاصل از نورد گرم نیز همان ورق های سیاه و ورق های گالوانیزه هستند که به صورت مجزا به تفصیل آن می پردازیم.

کاربرد ورق فولادی نورد گرم :

کاربرد ورق های فولادی نورد گرم، با توجه به صنعتی شدن و نیاز مختلف خواص مکانیکی و شیمیایی تعریف می گردد و تقاضای بالایی نیز دارد. از آنجا که کیفیت ورق های نورد گرم، کمتر از ورق های نورد سرد می باشد لذا از این ورق ها در مصارف ساخت و ساز، مخازن تحت فشار، جوشکاری، تیرآهن، ریل ، لوله های استیل و لوله های انتقال و جریان استفاده می شود. با توجه به نیاز خریداران و کاربرد ورق نورد گرم، می توان خواص آن را طی فرآیندهای نرمالایزکردن، تمپر و کوئنچینگ گسترش داد تا در صنایع بیشتری به کار برده شوند.

  • ورق های API به صورت کویل و شیت و پلیت مورد مصرف در ساخت لوله های انتقال نفت و گاز
  • ورق های مورد مصرف در ساخت مخازن تحت فشار مانند گریدهای Grade C ، A516 , A537, A283
  • ورق های ساختمانی در گریدهای St 52 , St 37 یا S355 , S255
  • ورق های دریایی گرید A

کارخانه های تولیدکننده ورق نورد گرم :

کارخانه های تولید کننده ورق گرم در جهان بسیار زیاد هستند و ایران نیز یکی از این کشورهای تولیدکننده می باشد. اما در بازار ایران با توجه به محدودیت ها و ضعف تکنولوژی در ساخت انواع ورق فولادی نورد گرم، محصولات برخی کشورها نیز عرضه میگردد. شهرآهن به عنوان نماینده کارخانه های مهم تولیدکننده، که به طور رسمی با آنها همکاری می کند، کارخانه های ورق فولادی را معرفی می نماید. در ایران، ورق های نورد گرم به صورت کویل و یا رول در کارخانه های فولاد مبارکه اصفهان، نورد و لوله اهواز و فولاد گیلان تولید می شود. این در حالی است که کارخانه هایفولاد کاویان، فولاد اکسین خوزستان و فولاد گیلان ورق های نورد گرم را به صورت تخت و عریض و با ضخامت بالا عرضه می کنند. در بازار ایران همان طور که عنوان شد ورق نورد گرم کشورهای دیگر از جمله کارخانه آرسلور میتال قزاقستان Arcelor Mittal که با نام ورق قزاق در بازار ایران شهرت یافته است ، کارخانه ام ام کا روسیه MMK، کارخانه اسار استیل هند ESSAR که در بازار ایران با نام ورق هند شهرت یافته ، کارخانه پوسکو کره جنوبی POSCO ، کارخانه هیوندایی استیل Hyundai Steel و کارخانه ریژاوو چین Rizhao نیز در بازار داخلی ایران با قیمت هایی بالاتر عرضه می گردد.


 انواع ورق فولادی نورد سرد و نورد گرم

همان طور که پیش تر بیان داشتیم، ورق های نورد سرد، ورق های روغنی هستند که کیفیت بالاتری نیز دارند. ورق های گرم نیز طی نورد گرم تولید می شوند و همان ورق های سیاه هستند. انواع دیگری از ورق وجود دارند که ورق پایه آنها، ورق های سیاه می باشد و در نهایت می توان گفت، به غیر از ورق های سرد، ما بقی ورق ها طی نورد گرم تولید شده اند.

  1. ورق های سرد (ورق روغنی)
  2. ورق های گرم (ورق سیاه)
  3.  ورق های گالوانیزه (ورق سفید)
  4. ورق های رنگی
  5. ورق های اسیدشوی شده
  6. ورق های قلع اندود شده (تین پلیت)

ورق روغنی (ورق نورد سرد)

ورق های روغنی تحت فشار و نورد ، به ضخامت کمتر و عرض بیشتر تبدیل می شوند. ورق های روغنی درواقع قابلیت کشش دارند و به همین دلیل در نورد سرد، تحت فشار و کشش، بدون شکنندگی ، عریض تر می شنود. ضخامت های ورق روغنی از 0.30 تا 3 میلی متر می باشد و عرض استاندارد آنها 100 و 125 سانتی متر می باشد که عرض 100 سانتی متر را اصطلاحاً عرض کوتاه می گویند و 125 سانتی متر را تحت عنوان عرض بلند می شناسند. ورق های روغنی خود به سه دسته کلی تقسیم می شوند :

  1. ورق های معمولی با استاندارد ST12
  2. ورق های نیمه کششی با استاندارد ST13
  3. ورق های فوق کششی با استاندارد ST14

ورق های روغنی ST14 دارای آلیاژی هستند که تاریخ مصرف برای آن تعریف شده است و پس از انقضاء، خورده شده و به ورق ST12 تقلیل پیدا می کند در واقع استحکام آن کاسته می شود. لذا در مصرف ورق های روغنی ST14 باید به زمان مصرف آنها دقت نمود. علاوه بر این سه نوع، برخی ورق های روغنی هستند که قابلیت لعاب کاری دارند و می توان رنگ های مختلفی به آنها داد. این ورق ها اصطلاحاً، به ورق های EK2 معروف هستند و در لوازم آشپزخانه بویژه اجاق گازها مورد استفاده قرار می گیرند.

ورق سیاه (ورق نورد گرم)

ورق های سیاه، از نورد گرم مستقیماً از حرارت شمش یا بیلت و گنداله آهن تولید می شوند. با توجه به میزان کربن بکار رفته در ماده اولیه این ورق ها، سختی آنها تغییر می کند. این درجه سختی از ST33 تا ST52 تعیین می شود. ST33 ورق بسیار نرم می باشد. ورق ST37 سختی متناسبی دارد و در بازار ایران بسیار پرکاربرد و پرتقاضا می باشند. ورق های ST52 نیز بالاترین درجه سختی را دارند که هیچگونه خمش و کششی را متحمل نمی شوند. ورق های سیاه ضخامت 1.5 میل به بالا تولید می شود که تا ضخامت 15 میل در دو حالت رول و شیت فابریک در بازار عرضه می گردد و از ضخامت 15 میل به بالا فقط به حالت شیت خام در بازار به فروش می رسد. ورق های سیاه در ابعاد مختلفی برش داده می شوند ولی به طور کلی شیت های فابریک آن دارای ابعاد زیر می باشند :

  • 2000×1000 میلی متر
  • 2500×1250 میلی متر
  • 6000×1000 میلی متر
  • 6000×1500 میلی متر
  • 6000×2000 میلی متر
  • 12000×2000 میلی متر

به طور کلی می توان ورق ها را در دو دسته بندی صنعتی و ساختمانی قرار داد :

  • ورق های صنعتی، ورق های سیاه سخت با استانداردهای SPHT4 و SPHT3 و SPHT2 و SPHT1 و ورق A285-GRC و ورق A596-GR ، درتولید مخازن نفتی و لوله های تحت فشار کاربرد دارند.
  • ورق های ساختمانی یا ST37 که بیشتر برای مصارف ساختمانی و سوله ها استفاده می شوند، ورق های نرم و قابل کشش هستند. همچنین ورق های DD11 و DD12 و DD13 و STW22 و ورق های سیاه نرمی می باشند که در کشتی سازی و ماشین آلات سنگین مورد استفاده قرار می گیرند.

ورق گالوانیزه یا ورق سفید

ورق های گالوانیزه، در ایران، ورق های روغنی ای هستند که با یک لایه از فلز روی پوشانده شده اند و هرچقدر این میزان فلز روی zn بیشتر باشد، کتینگ و مقاومت ورق در برابر زنگ زدگی بالاتر می رود. ضخامت پوشش روی معمولاً بین 100 تا 350 میکرون می باشد که ورق های چینی، 100 تا 120 میکرون فلز روی دارند واین مقدار در ورق های ژاپنی و کره ای تا 180 میکرون هم می رسد. این در حالی است که اساس ورق های گالوانیزه، ورق های سیاه زیر 3 میل می باشند ولی در ایران به دلیل عدم تکنولوژی کافی برای تولید ورق های سیاه نازک، از ورق های روغنی استفاده می شود.

برای اضافه نمودن پوشش روی در آهن، معمولاً از روش غوطه وری ورق در حوض مذاب روی استفاده می شود. پس از خروج از حوضچه، با توجه به سرعت سرد شدن و میزان روی چسبیده به ورق، سه دسته ورق گالوانیزه تولید می گردد. ورق گالوانیزه بدون گل، ورق گالوانیزه گل ریز و ورق گالوانیزه گل درشت، که گل ها همان کریستال های تشکیل شده در فرآیند سرد شدن ورق می باشد. ورق های گالوانیزه از ضخامت 0.18 تا 6 میل تولید و عرضه می شوند که عمدتاً به صورت رول به بازار وارد می شوند. وزن رول ها بسته به ضخامت ورق و عرض رول بین 5 تا 7 تن می باشد. همچنین ورق های گالوانیزه برای مصارفی که در معرض رطوبت قرار دارند و امکان خوردگی و زنگ زدگی وجود دارد، مناسب می باشند از جمله این موارد : صنعت اتومبیل، صنعت کشاورزی ، رابیتس های سقف ، ساخت تانکرها و بشکه های ذخیره ، ساخت سقف و شیروانی ، صنایع کاغذ و لوله و ....می توان نام برد.

ورق های رنگی

ورق های رنگی، ورق های گالوانیزه ای هستند که در کوره های خاص به آنها رنگ پاشیده شده است. ضخامت آنها 0.2 تا 0.7 میلی متر است. ضخامت لایه رنگ در سطح رویی آن 20 تا 25 میکرون و در سطح پشتی آن 7 تا 15 میکرون می باشد. فرآیند تولید ورق های رنگی به صورت زیر می باشد :

  • ورق های گالوانیزه کلاف ، پولیش می شوند تا سطح آنها از چربی و ناخالصی های دیگر پاک شود.
  • ورق های پولیش شده، با غلتک های مخصوص، برس کاری می شود تا سطح صاف و یکنواختی پیدا کنند.
  • ورق ها شسته می شوند و سطح آنها با هوادهی خشک می شود.
  • مواد شیمیایی روی سطح شسته شده پاشیده می شود تا چسبندگی رنگ به ورق و مقاومت ورق در برابر خوردگی افزایش یابد.
  • ورق آماده رنگ آمیزی می شود.
  • رنگ پایه پلیمری در ابتدا روی سطح بالا و پایین ورق پاشیده می شود و در کوره های مخصوص خشک می گردند.
  • پس از سرد شدن، رنگ نهایی بوسیله غلتک روی ورق های پخش می گردد و دوباره در کوره پخت می شوند. رنگ نهایی از جنس پلی استر، اپوکسی ، پلی وینیل کلراید و یا پلی اورتان است.

ورق های رنگی برای هر رنگ یک استاندارد بین المللی دارند که با نام رال رنگ نیز شناخته می شود. در واقع ورق های رنگی در 16 رنگ متنوع تولید و عرضه می گردد. ورق های رنگی غالباً در انواع سقف ها، سوله ها و نمای داخلی و خارجی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. از این رو به ورق های رنگی اشکال خاصی می دهند این اشکال شامل کرکره ای، شادولاین، طرح سفالی، طرح هلالی، سینوسی، ذوزنقه و شیروانی می باشد. شهرآهن انواع ورق های رنگی را عرضه می کند. برای اطلاع از قیمت ورق شادولاین، ورق کرکره ای و... سایت شهرآهن بهترین گزینه برای خریداران است، چرا که قیمت تمام ورق ها توسط کارخانه تولید کننده تایید شده است.

ورق های اسید شوی شده

ورق های اسید شوی شده، ورق های تولید شده از نورد گرم هستند که با استفاده از اسید کلریدریک، چربی و ناخالصی های سطح آن گرفته می شود و سطح براق و صاف تری پیدا می کنند. پس از اسیدشویی در حوضچه های اسیدکلریدریک، با عبور از تونل های هوای گرم، خشک می شوند و وارد بازار می شوند. ضخامت ورق های اسید شوی شده، 1.5 تا 6 میلی متر است و در دو حالت رول و شیت فابریک عرضه می شوند. رول ها در دو عرض 100 سانت یا به اصطلاح عرض کوتاه و عرض 125 سانتی متر یا به اصطلاح عرض بلند در بازار وجود دارند.

ورق های اسید شوی شده، ضد سایش و سخت هستند از این رو در صنعت تولید رینگ و شاسی اتومبیل و کشتی سازی کاربرد دارند. این ورق ها دارای استاندارد SAPH 310 و SAPH 370 و SAPH 440 می باشند و برای کشتی سازی استاندارد با کیفیت GR.A و NVA را دارند. ورق های اسیدشوی شده برای لوله های نفت و گاز نیز استفاده می شوند و دارای استاندارد GRB ، X42 ، X46 ، X52 و PSL2 می باشند.

steel sheets 003

ورق های قلع اندود شده یا تین پلیت

ورق های قلع اندود شده، از اضافه کردن یک لایه قلع روی بر روی ورق های روغنی ST12 کم کربن و نرم، حاصل می شوند. ضخامت آنها 0.16 تا 0.45 میلی متر می باشد. این ورق ها برای مصارفی است که باید از فساد و خردگی مصون بمانند مانند قوطی های چای، کنسرو ، مواد غذایی و روغن های نباتی. پوشش روی در لایه های داخلی این قوطی ها بیشتر از لایه خارجی آن است. لایه داخلی حدود 5.6 میکرون و لایه خارجی حدود 2.8 میکرون روی دارد. ورق های قلع اندود از نظر سختی به سه دسته تقسیم می شوند : تمپر 2 که نرم است، تمپر 3 که میزان سختی آن، معمولی است، تمپر 4 که سختی بالایی دارد. تمپر، خواص مکانیکی ورق های فولادی اعم از مقاومت کششی ، مقاومت در برابر تنش ، میزان سختی و ... را نشان می دهد. تمپر در ورق های یکبار نورد شده، سختی راکول و قابلیت شکل پذیری و در ورق های دوبار نورد شده ، حد تنش گسیختگی را نشان می دهد.


عوامل موثر در خرید ورق

قیمت ورق با توجه به عوامل مختلف مانند روش تولید، ضخامت، وارداتی یا داخلی بودن، رنگ ، کارخانه تولیدکننده و ... متفاوت خواهد بود. از این رو قیمت ورق را باید در دسته های مختلف ورق روغنی، ورق گالوانیزه، ورق رنگی مورد بررسی و ارزیابی قرار داد.مشاوران شهرآهن، به صورت لحظه ای قیمت انواع ورق را در صفحه قیمت ورق بروزرسانی می نمایند. ولی به طور کلی ورق های گالوانیزه و ورق رنگی که از پایه ورق روغنی استفاده می نمایند، به دلیل فرآیند گالوانیزاسیون، کوره و... قیمت تمام شده آنها بیشتر است. ورق های شیروانی رنگی یا ورق شیروانی گالوانیزه نیز چون فرآیند فرم دهی بر روی آنها انجام شده است، قیمت بالاتری از خود ورق گالوانیزه و ورق های رنگی دارند. همچنین کارخانه تولیدکننده و کیفیت تولید آن نیز تاثیر زیادی در قیمت ها دارد. با کیفیت ترین کارخانه های معروف تولید ورق در بازار داخل ، کارخانه فولاد مبارکه، ورق کاویان، اکسین، هفت الماس و تاراز شهرکرد می باشد.

برای اطلاع از شرایط صادرات به صفحه ی صادرات ورق مراجعه نمایید.