کاربرد مولیبدن در صنعت

مولیبدن یک فلز خاکستری نقره‌ ای رنگی است که به عنوان محصول جانبی معدن مس و تنگستن استخراج می ‌شود. به خاطر خواص منحصر به فردی مولیبدن این فلز در صنعت کاربرد فراوانی دارد. در این متن قصد داریم به طور کامل به معرفی کاربرد مولیبدن در صنعت بپردازیم. ما را تا پایان این متن همراهی کنید. شما عزیزان این امکان را دارید تا با مراجعه به سایت خرید و فروش آهن آلات  شهرآهن انواع اطلاعات مورد نیاز در زمینه میلگرد و انواع فولاد را به دست آورید. 

کاربرد مولیبدن در صنعت

موارد مصرف مولیبدن در صنعت

مولیبدن فلز مهم در صنعت است که نقطه ذوب بالا در حدود 4730 درجه فارنهایت دارد. همین ویژگی مولیبدن موجب شده که برای استفاده و کاربردهای متنوعی به کار برده شود. این فلز معمولا به صورت پودر خاکستری فروخته می شود که تحت فشار بالا فشرده شده است. در متن زیر به 4 کاربرد مولیبدن در صنعت پرداخته ‌ایم.

  • کاتالیزورها: از مولیبدن به صورت شیمیایی نیز استفاده می‌ شود. حدود 14 درصد مولیبدن در صنایع شیمیایی برای کاتالیزورها و روان کننده ‌ها به کار می ‌‌روند، به عنوان مثال این فلز به عنوان کاتالیزور در پالایشگاه ‌های نفت جهت حذف گوگرد از گاز طبیعی و فرآورده ‌های نفتی تصفیه شده استفاده می ‌شود. این فرآیند به عنوان هیدروسولفوریزاسیون نیز شناخته می ‌شود که شامل گرما و فشار به همراه یک کاتالیزور اکسید مولیبدن با پشتیبانی از آلومینا و کبالت است. گاهی اوقات از نیکل و مولیبدن به جای کبالت برای ساخت مواد اولیه سختتر استفاده می ‌شود. سوخت‌ های کم سولفور سوخت پاکتری دارند و بسیاری از کشورها، از جمله کانادا و ایالات متحده، خودروها را ملزم به استفاده از سوخت دیزل با گوگرد بسیار کم برای وسایل نقلیه جاده ‌ای کرده ‌اند. مولیبدن همچنین به عنوان یک کاتالیزور در تولید پلیمر و پلاستیک کاربرد دارد.
  • روان‌کننده‌ ها: ترکیب مولیبدن و گوگرد، دی سولفید است که برای روغن کاری موتورهای دو زمانه، ترمزهای ترن دوچرخه، گلوله ها، واکس های اسکی و ... کاربرد دارد، همچنین این روغن در گریس های بلبرینگ و غلتک در صنایع تولیدی، معدنی و حمل و نقل استفاده می شود. دی سولفید مولیبدن می تواند در برابر حرارت و فشار مقاومت کند، زیرا منشاء گرمایی دارد. ترکیبات مولیبدن گوگرد محلول در روغن، تیوفسفات و تیوکاربامات از موتورها در برابر سایش، اکسیداسیون و خوردگی محافظت می کنند.
  • رنگدانه ها: از مولیبدن در رنگ ها نیز استفاده می شود. مولیبدن در پرایمرهای رنگ برای مهار خوردگی و تثبیت رنگ کاربرد دارد، به عنوان مثال برای رنگ آمیزی سطوح فلزی قایق ها از مولیبدن استفاده می شود. رنگدانه نارنجی مولیبدن با استفاده از سرب، کرومات سرب، مولیبدات سرب و سولفات سرب ساخته می شود. رنگ در مقابل محو شدن در نور و هوا در طول زمان مقاومت می کند. علاوه بر این از مولیبدن در رنگ، جوهر، محصولات پلاستیکی، لاستیکی و سرامیک استفاده می شود.
  • کود: مولیبدن جزء ضروری نیتروژناز است که در باکتری های تثبیت کننده نیتروژن یافت می شود. مولیبدن نیتروژن را از هوا در دسترس گیاهان قرار می دهد. سدیم مولیبدات پودر کریستالی سفید است که به عنوان کود برای گیاهانی مانند گل کلم و لوبیا جهت افزایش عملکرد محصول به کار برده می‌ شود.

موارد مصرف مولیبدن در صنعت

کاربرد مولیبدن در فولاد

مولیبدن استحکام فولاد را در دماهای بالا بهبود می دهد، همچنین امکان تحمل فشار تا 300000 پوند بر اینچ مربع را برای فولاد محیا می کند. مولیبدن موجب افزایش مقاومت به خوردگی فولاد نیز می شود. در واقع فولادهای مورد استفاده در خصوص لوله و محیط های دریایی حاوی مولیبدن هستند. مولیبدن در آلیاژهای ضد زنگ نیز به کار برده می شود. فولاد استنلس استیل مورد استفاده در کارخانه های دارویی، کارخانه های شیمیایی و کامیون های تانکر در ترکیبات خود مولیبدن دارند، علاوه بر این مولیبدن در تولید مته، اره، موتورهای جت و توربین‌ های برق با فولاد آلیاژ می شود. از ورق های فولاد کروم و آلیاژ مولیبدن در صدا خفه کن و سایر قطعات خودرو نیز استفاده می شود.
همچنین مولیبدن با چدن برای ساخت قطعاتی همچون موارد زیر آلیاژ خواهد شد:

  • سر سیلندر
  • بلوک های موتور
  • منیفولدهای اگزوز
  • تجهیزات فرز
  • تجهیزات دستگاه خرد کن

مولیبدن فلز مهم در صنعت است که ویژگی و خصوصیات منحصر به فردی دارد. شما می توانید مولیبدن را از فروشگاه شهرآهن بخرید. شهر آهن عرضه کننده بهترین مولبیدن است. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان شهر آهن در ارتباط باشید.