صادرات میلگرد به گرجستان

در ادامه با چهار گذرگاه مرزی معروف برای صادرات آهن به کشور آذربایجان آشنا می شویم و ظرفیت و ویژگی های هر یک را بررسی خواهیم کرد.با ما همراه باشید

گذرگاه مرزی جلفا

شهر گمرکی و مرزی جلفا در جنوب ساحل رود مرزی ارس در شهرستان پیرانشهر از شهرستان های آذربایجان غربی محسوب می شود و گمرک مرزی و رسمی ایران با کشورهای ارمنستان و آذربایجان و نخجوان شناخته شده است. از این رو همسایگی با سه کشور و دسترسی به راه آهن سراسری، عاملی شده است که صادرات و ترانزیت کالا اهمیت بالایی پیدا کند. سالانه بیش از 2 هزار کامیون از مرز ایران به نخجوان و آذربایجان صادر می شوند که غیر ایرانی هستند و اغلب این صادرات، صادرات آهن آلات است که در راس آنها صادرات میلگرد به گرجستان و آذربایجان قرار دارد. همچنین مواد غذایی، قیر، سنگ آهن، مصالح ساختمانی از جمله تیرآهن، میلگرد صادراتی، ورق گالوانیزه و ... نیز جزو کالاهای پر رونق صادراتی می باشد. به دلیل برخورداری از سامانه حمل و نقل ریلی و جاده ای، صادرات میلگرد به گرجستان نیز از طریق مرز آذربایجان بسیار رایج شده است.

صادرات آهن الات به گرجستان

موقعیت جغرافیایی جلفا

گمرک جلفا در ۶۵ کیلومتری شمال مرند و ۱۳۵ کیلومتری شمال تبریز واقع شده ‌است. جلفا در منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس قرار دارد و يكی از شهرهای مهم و ترانزيتی كشور محسوب می‌شود چرا که در نقطه صفر مرزی و درهمسايگي با كشور‌‌های ارمنستان و آذربایجان قرار دارد و از خط آهن سراسری متصل به آسيای ميانه و قفقاز برخوردار است. گمرک جلفا، در زمان شوروی، دروازه ورودی ایران محسوب می شده و کالاهای وارداتی از شوروی از طریق ریل از این گمرک وارد کشور می شده است. با فروپاشی شوروی و تشکیل حکومت خودمختار جمهوری آذربایجان، گمرک جلفا تنها مرز زمینی ایران با کشورهای CIS شناخته شده است. گمرک جلفا بیشتر نقش صادراتی داشته است و می تواند به پایگاه صادرات ایران تبدیل گردد.

گمرک جلفا با وسعت 500 هزار هکتار و تاسیسات مطلوب ریلی، یکی از مهمترین گمرکات کشور می باشد که دارای توابع زیر است :

  • گمرک پل چوبی که مرز بین المللی ما بین ایران و نخجوان بوده و بصورت 24 ساعته فعالیت دارد. گمرک پل چوبی پس از فرودگاه مهرآباد بزرگترین و پرترددترین پایانه کشور از لحاظ عبور نفر می باشد. در بخش امور کامیون های این گمرک تشریفات ورودی و خروجی کامیون های وارداتی، صادراتی و ترانزیتی انجام میگیرد.
  • بازارچه مرزی که در کنار پل چوبی تاسیس شده است.
  • گمرک منطقه آزاد ارس که در زمینی به مساحت 130 هکتار که توسط گمرک جلفا به منطقه آزاد ارس واگذار شده ایجاد شده و فعالیت دارد.

فرآیند اداری و ترخیص کالا در گمرک جلفا

 فرآیند اداری و ترخیص کالا در گمرک جلفا، بسیار ساده و به صرفه تر از دیگر گمرکات می باشد. یکی از مزایای مهم این گمرک که رونق آن را نیز شدت داده است، تخفیف مالیاتی برای ترخیص کاران می باشد. از جمله دیگر مزایای منطقه ارس و گمرک جلفا :

  • تخفیف مالیاتی برای انواع فعالیت های اقتصادی
  • معافیت از عوارض گمرکی و سود بازرگانی برای واردات مواد اولیه و ماشین‌آلات
  • صدور کالای تولیدشده به خارج از کشور با کمترین تشریفات
  • ترانزیت و صادرات مجدد کالاهای خارجی با کمترین تشریفات
  • تضمین حقوق قانونی سرمایه‌گذاران خارجی در برابر تملک و ملی شدن
  • امکان هر گونه فعالیت اقتصادی برای سرمایه‌گذاران خارجی
  • ثبت شرکت‌ها توسط خود سازمان منطقه آزاد
  • امکان سرمایه‌گذاری ۱۰۰ درصد خارجی، بدون مشارکت ایرانی

گذرگاه مرزی آستارا

گذرگاه مرزی آستارا به عنوان مرز گمرکی ایران و جمهوری آذربایجان، در حاشیه رودخانه مرزی آستاراچای و در داخل شهر مشترک مرزی آستارا قرار دارد. کشورهای ایران و جمهوری آذربایجان از طریق پل رودخانه آستاراچای به یکدیگر متصل می شوند. گمرک مرزی آستارا به عنوان سومین مرز فعال صادرات و واردات کشور به شمار می رود و بیشترین سهم ارزشی صادرات چمدانی را در ایران دارا می باشد. بیشترین حجم صادرات از مرز آستارا به مقصد آذربایجان را مواد غذایی، البسه، کیف و کفش، صادرات آهن آلات، مصالح ساختمانی از جمله میلگرد صادراتی، تیرآهن و ورق آهن، محصولات کشاورزی، سیمان و گچ، محصولات شیمیایی، شوینده‌ها، صنایع دستی و پارچه، فرش و موکت، مصنوعات فلزی، مصنوعات پلاستیکی، کالاهای صنعتی و محصولات معدنی تشکیل داده اند. کشورهای وارد کننده این محصولات شامل قفقاز، جمهوری آذربایجان، گرجستان و همچنین روسیه می‌شوند.

صادرات آهن آلات به گرجستان

فعالیت های گمرک مرزی آستارا

طی پنج ماه گذشته ۲۸۹ هزار تُن کالای غیرنفتی به ارزش ۱۲۹ میلیون دلار از گمرک آستارا به خارج از کشور صادر و ۸۷ هزار تُن کالا به ارزش ۸۳ میلیون دلار نیز وارد شده است. صادرات کالای غیرنفتی در پنج ماهه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از لحاظ وزن ۱۴۰ درصد و از لحاظ ارزش اقتصادی ۱۰۲ درصد افزایش یافته است. در مقابل بیشترین کالاهای وارداتی شامل لوازم چوبی، فرآورده های نفتی، پنبه، الیاف مصنوعی، شمش آهن، مس، پشم شیشه و ورق آهن بوده و از کشورهای جمهوری آذربایجان، روسیه، گرجستان و اوکراین به ترکیه، عراق و امارت متحده عربی حمل شده است. میزان ترانزیت خارجی از مرز آستارا، در ماه اول سال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، از لحاظ وزن و ارزش به ترتیب 35 و 45 درصد رشد داشته است.

فعالیت گمرک آستارا شامل ورود و خروج موقت، مبدأ و مقصد کارنه تیر، ترانزیت داخلی و خارجی، کاپوتاژ، کارتینگ بین‌المللی، امور مرجوعی، مسافری و امانت‌های پستی و قضایی می‌شود. این گمرک جزء پرترددترین و امن‌ترین مرزهای زمینی کشور است و به عنوان بزرگترین گمرک زمینی شمال کشور، رتبه دوم منبع درآمد استان گیلان، و رتبه نخست صادرات میلگرد به گرجستان را به خود اختصاص داده است.

 با احتساب کاهش صادرات به دلایل نوسان نرخ ارز، قیمت آهن آلات بویژه قیمت میلگرد صادراتی و نرخ فولاد جهانی، درآمد عمومی گمرک نیز کاهش 8 درصدی داشته است. از آنجا که گمرک و گذرگاه های مرزی، حکم نقاط اقتصادی و درآمدزای مناطق مرزی و محروم محسوب می شوند، فعالیت و درآمد آنها در تکاپو و زنده ماندن ساکنین آن مناطق نقش کلیدی دارد.

شاید این مطلب هم برای شما جالب باشد:

مطالب خواندنی دیگر:

 گذرگاه مرزی بیله‌سوار

گمرگ بیله‌سوار در استان اردبیل و درشهرستان مرزی بیله‌سوار مغان قرار دارد و با مرکز استان اردبیل ۱۵۹ کیلومتر فاصله دارد. فاصله گمرک بیله سوار تا باکو که پایتخت کشور جمهوری آذربایجان است حدود ۱۳۰ کیلومتر می باشد. این گمرک یکی از گمرکات ما بین دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان است و بیش از ۲۰۰ سال قدمت دارد. در زمان اتحاد جماهیرشوروی این گمرک تعطیل شد ولی دوباره پس از استقلال جمهوری آذربایجان فعالیت خود را از سر گرفت. این گمرک به صورت شبانه‌روزی فعالیت دارد. شما عزیزان می توانید برای خرید و استعلام قیمت انواع قوطی و پروفیل برای صادرات به سایر کشورها با شهر آهن همراه شوید.

صادرات اهن آلات


صادرات کالا از مرز بیله سوار نسبت به سال قبل افزایش 112 درصدی داشته است. عمده کالاهای صادر شده از این پایانه مرزی کاشی، سیمان ، نئوپان، میلگرد صادراتی، پروفیل، سنگ ساختمانی و انواع شیشه عنوان شده است. در سال میزان تردد از این مرز 30 هزار کامیون و حدود 50 هزار نفر اعلام گردیده است. از این میزان بیش از 260 هزار تن کالا توسط 11 هزار و 576 دستگاه کامیون ایرانی، 781 تن کالا توسط 35 دستگاه کامیون آذری و 14 هزار تن نیز توسط 616 دستگاه کامیون گرجی از مرز خارج شده است. 

گمرک بیله سوار در صادرات آهن آلات به آذربایجان و دیگر کشورها، بسیار دقیق بوده و ضمن بررسی کامل، مدارک دیگری برای تایید دقت و جزییات نیاز دارد که تجار گرامی باید به آن توجه کافی داشته باشند. همچنین بسیاری از کشورها از جمله گرجستان و ترکیه، در واردات کالای صادراتی بویژه صادرات میلگرد به گرجستان، ضوابط و استانداردهایی را تعریف نموده است که آشنایی با این استانداردها در صادرات به این کشورها در درجه اول اهمیت قرار دارد. کارشناسان شهرآهن در آشنایی شما به این استانداردهای شما را یاری می کنند. اغلب کالاهای ترانزیت صادراتی از پایانه مرزی بیله سوار آهن آلات مانند میلگرد، ورق گالوانیزه، تیرآهن، شمش روی، سیمان و سنگ ،گازوئیل ، بنزین، قیر، آب معدنی ،ام دی اف، بیسکوییت ، فرش، گچ و نمک هستند که 80 در صد توسط کامیون های ایرانی و 20 در صد نیز توسط کامیون های آذری و ترکیه ای جابه جا شده اند.

بازارچه گمرک در سه فاز فعال بوده و روزانه هزاران نفر برای خرید و فروش به این شهرستان می روند. آنچه در این بازارچه ارائه میشود به طور عمده لباس و لوازم آرایشی و بهداشتی است. داشتن ویزا برای ورود ایرانی ها به آذربایجان الزامی است در حالی که آذربایجانی‌ها برای تردد می توانند بدون روادید عبور ومرور کنند. در مقابل ساکنین بیله‌سوار که دارای جواز گذر مرزی ۴۵ کیلومتری هستند نیز می توانند بدون روادید تردد نمایند.


گذرگاه مرزی پلدشت (صنم بلاغی)

گذرگاه مرزی پلدشت یکی از 9 گمرک مرزی آذربایجان غربی است که از ظرفیت صادراتی، ترانزیتی و گردشگرپذیری بالایی برخوردار است. آذربایجان غربی با 967 کیلومتر مرز مشترک با سه کشور جمهوری آذربایجان، ترکیه و عراق و به ‌دلیل دارا بودن پنج پایانه و 9 گمرک مرزی فرصت مناسبی برای دستیابی به بازارهای جهانی و پیشرفت اقتصاد و درآمد استان از طریق صادرات کالا که در راس آنها صادرات میلگرد به گرجستان می باشد، دارد. شهر مرزی پلدشت در استان آذربایجان غربی در شمال غرب کشور واقع شده است. پلدشت مرکز اداری و سیاسی شهرستان پلدشت است. مردم این شهر به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می کنند. از این شهر، روستای «شاه‌تختی» در جمهوری خودمختار نخجوان و ساختمان‌های شهر نخجوان قابل مشاهده هستند. ایران و جمهوری نخجوان، حدود ۱۲۵ کیلومتر مرز آبی مشترک دارند که عبور و مرور بین دو مرز از طریق پل پلدشت-شاه‌تختی انجام می پذیرد. پل پلدشت-شاه‌تختی واقع در مرز ایران و جمهوری خودمختار نخجوان در سال ۱۳۸۶ افتتاح شد.

 

صادرات آهن آلات به گرجستان

گمرک پلدشت در غرب ماکو در شمالی ترین نقطه استان آذربایجان غربی قرار دارد و 47 کیلومتر با شهر ماکو فاصله دارد. مسیر گمرک مرزی پلدشت به سه کشور جمهوری آذربایجان، قفقاز و ارمنستان متصل است و از طریق این مسیر مبادلات اقتصادی ایران با شمال آسیا و اروپا رونق گرفته است. با رسمی شدن گمرک پلدشت و افتتاح آن، تردد کامیون ها به 300 دستگاه در روز افزایش پیدا کرده است. هدف از افتتاح این گمرک، کاهش تراکم تردد از مرز بازرگان بوده است که پلدشت به دلیل همجواری با جمهوری نخجوان و دسترسی به خاک ترکیه از طریق جمهوری نخجوان، گزینه بسیاری مناسبی جهت هدایت صادرات به آذربایجان از این مرز بوده است.

صادرات از این مرز، پنج میلیارد و 700 میلیون دلار کالا بیان شده است که نسبت به سال گذشته از لحاظ ارزش صادرات 2 برابر و از لحاظ میزان ترانزیت 100 درصد افزایش داشته است. عمده محصولات صادراتی و ترانزیتی از گمرک پلدشت شامل محصولات کشاورزی و لبنی، پتروشیمی، پلاستیکی، صادرات آهن آلات از جمله میلگرد صادراتی، صادرات ورق گالوانیزه و مس، پنبه، کاشی و سرامیک و لوازم ساختمانی است. گمرک پلدشت پس از بازرگان، رتبه دوم صادرت آهن آلات را در آذربایجان غربی به خود اختصاص داده است. با تداوم این روند پیش بینی می شود تا صادرات کالا از گمرک صنم بلاغی پلدشت تا پایان سال جاری به بیش از 25 میلیون دلار برسد.

ظرفیت های گمرک پلدشت 

گمرک پلدشت به دلیل ظرفیت های گردشگری، صادراتی و ترانزیتی، از ظرفیت محلی بالایی در ارز آوری پایدار در این استان مرزی برخوردار است. فعالیت این گمرک مرزی در حال حاضر به صورت شبانه روزی است. استقرار پزشکان متخصص در منطقه، توسعه بازارهای مرزی، ایجاد اقامتگاه ها و تفرجگاه های مناسب و توسعه فرهنگ گردشگری در منطقه می تواند افق روشنی پیش روی اقتصاد این منطقه قرار دهد. اگرچه در دو سه سال اخیر زیرساخت‌های خوبی برای شهر مرزی پلدشت ایجاد شده و حتی جاده‌های منتهی به این شهر مرزی از جمله جاده پلدشت بهبود پیدا کرده و قابل تردد برای کامیون‌های ترانزیتی شده اما هنوز این شهرستان در حد یک معبر و گذرگاه مطرح است و تجارت مرزی قابل اتکایی برای مردم این شهرستان اتفاق نیافتاده است. برای بهره‌مندی مردم پلدشت از مزایای مرزی می‌بایست کارکرد بازارچه مرزی این شهرستان که اغلب فصول سال در رکود به سر می‌برد باز تعریف شده و به یک بازارچه تخصصی تغییر کارکرد پیدا کند.