فروآلیاژ چیست؟

ساخت فولاد و آلیاژ نیازمند وجود ماده‌ ای به نام فروآلیاژ است. فروآلیاژها، آلیاژهایی هستند که حاوی آهن اند. این ماده برای ایجاد تغییرات مورد نیاز در خواص فولاد و فلزات به کار می رود. فروآلیاژ به صورت آمیژن و ماده افزودنی به فلزات ذوب شده اضافه می شود. آمار سال ۲۰۱۴ نشان می دهد که مهم ترین تولید کنندگان فروآلیاژ، چین، روسیه، اوکراین، هند و آفریقای جنوبی هستند. حدود ۸۰ درصد از کل فروآلیاژ عرضه شده جهان متعلق به این کشور ها هستند.

فروآلیاژ چیست؟

با فروآلیاژها آشنا شوید

از فروآلیاژ ها برای ایجاد خواصی ویژه و منحصر به فرد در فولاد و فلزات استفاده می‌شود. فروآلیاژ کاربرد های زیادی دارد. از جمله کاربرد های فروآلیاژ می توان به اکسیژن گیری، آلیاژ سازی، انجام عمل تلقیح در ریخته گری آهن و … اشاره کرد. در ادامه به شرح این کاربرد ها می پردازیم.

  • اکسیژن سازی:
    اکسیژن گیری یا اکسیژن سازی از مهم ترین کاربرد های فروآلیاژ است. در هنگام فولاد سازی، از فروآلیاژ به عنوان زداینده اکسیژن استفاده می شود. برای ساخت فولاد، باید روی آهن خام عمل اکسیداسیون انجام داد. در طی این فرایند، مواد ناخالص و نا مطلوب موجود در آهن همچون کربن (c )، گوگرد (s)، فسفر (p) و مواد دیگر به وسیله اکسیژن و با اکسید های آهن به اکسیدی تبدیل می شود که خودنیاز داشته باشد. برای اینکه کیفیت آهن حفظ شود، باید قبل از اتمام کامل فرایند، عمل اکسیژن زدایی انجام شود. بهترین روش برای اکسیژن زدایی این است موادی به آن اضافه شود که از خود آهن میل ترکیبی‌ بیشتری با اکسیژن داشته باشند. عناصر مناسب انجام این کار عبارتند از کُروم، آلومینیم، سیلیس و منگنز هستند.
  • آلیاژ سازی:
    فروآلیاژ هایی که برای ایجاد تغییر در خواص فولاد به کار می رود، آلیاژ ساز نام دارد. فرو کروم، فرو منگنز با کربن زیاد یا کم و فرو وانادیم گونه ای از والیاژ ساز ها هستند. اگر این مواد با فولاد مذاب ترکیب شود، در کیفیت محصول نهایی تغییر ایجاد کرده قابلیت ایجاد بهبود محصول را فراهم‌ می کند.
    عناصر آلیاژ ساز نیز پس از مورد استفاده قرار گرفتن، باعث ایجاد تغییراتی می‌ شوند. مثلا عنصر کروم وقتی به فولاد مذاب اضافه می شود باعث می شود که کیفیت آن بهتر شود. این عنصر باعث افزایش دوام و مقاومت فولاد شده و از زنگ زدگی آن جلوگیری می کند. به همین خاطر است که فولاد های ضد زنگ از کروم تولید شده اند. همچنین اضافه شدن عنصر منگنز به فولاد موجب افزایش استحکام آن می شود.
  • انجام تلقیح در ریخته گری آهن:
    در صنایع ریخته گری، برای تغییر دادن ویژگی و شرایط منجمد شدن فولاد از فروآلیاژ ها استفاده می شود. در نتیجه این کار، سختی شمش های به دست آمده پس از منجمد شدن بیشتر می‌ شود‌ و شکنندگی آن ها کاهش می یابد. از دیگر کاربرد های فرو آلیاژ می توان به احیا کننده بودن آن اشاره کرد. برخی از فروآلیاژ های احیا کننده فروسیلیس، فرو کروم و سیلیکومنگنز هستند. برخی دیگر از فروآلیاژ ها را می توان در صنعت ذوب فلزات غیر آهنی همچون صنایع مکانیکی به کار برد.

با فروآلیاژها آشنا شوید

جنس فروآلیاژ چیست؟

همانطور که اشاره کردیم فروآلیاژ، آلیاژ هایی از آهن هستند که با درصد زیادی از عناصر دیگر ترکیب شده اند. فروآلیاژ ها به دلیل ساختار شکننده و ضعیف، به تنهایی قابل استفاده نیستند. به همین علت آن را به فولاد ذوب شده اضافه می‌کنند تا ترکیب به دست آمده از آن ها از خواص جدیدی برخوردار شود. برخی از فروآلیاژ های معروف عبارتند از: فرو منگنز، فروکروم، فرو مولیبدن، فرو تیتانیم، فرو سیلیسیم، فروتنگستن، فرونیکل، فرو وادانیم، فرو سیلیکون، فرو بور و فرو فسفر.
فروآلیاژ از مهم ترین مواد مورد استفاده در صنعت ساخت فولاد و فلزات است. این ماده در یک کوره انفجاری با واکنش اکسیژن که تحت فشار به کوره وارد می شود و با مخلوط سنگ معدن فلزات مایع تولید می شود. از شهر آهن این محصول را خریداری کنید. اطلاعات بیشتر درباره فروسیلیکو منگنز را نیز می توانید در شهر آهن بخوانید.