میلگرد تقویتی چیست؛ نحوه چیدمان آن در تیرچه و فونداسیون

میلگرد تقویتی یکی از میلگردهای پُرکاربرد است که برای مقاوم سازی ساختمان و استحکام بخشیدن به آن استفاده می‌شود. استفاده از این میلگرد، علاوه بر افزایش مقاومت سازه، باعث کاهش هزینه‌های ساخت و ساز خواهد شد. در این مطلب می‌خواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم که میلگرد تقویتی چیست و چه کاربردی دارد؟ و در ضمن می بینیم که نحوه چیدمان آن در تیرچه و فونداسیون به چه صورت است. برای پاسخ به این سوالات و یا اطلاع از وزن میلگرد با ما همراه باشید.

میلگرد تقویتی چیست؟

به بیان ساده، به منظور مقاوم سازی در مقابل تنش‌های کششی و فشاری، از میلگرد تقویتی استفاده می‎شود. استفاده از این نوع میلگرد، سازه را در برابر عوامل خارجی و محیطی مقاوم خواهد کرد و درست به این دلیل است که طی سال‌های اخیر استفاده از، تقریبا در تمامی سازه‎های مدرن از میلگرد تقویتی استفاده می‌شود و مهمترین کاربرد آن افزایش مقاومت بخش‌های مختلف یک سازه می‎باشد.

 میلگرد تقویتی چیست؟

ویژگی های میلگرد تقویتی چیست؟

امروزه استفاده از میلگرد تقویتی به یکی از ضروریات اصلی سازه‌ها تبدیل شده است و در نظر نگرفتن و یا استفاده نکردن از آن رد سازه، عواقب جبران‎ناپذیری برای افراد به همراه خواهد شد. استفاده از این میلگرد به خصوص در کشور ایران که کشور زلزله‌خیزی است ضرورت دارد.
همان‌طور که گفته شد، استفاده از میلگرد تقویتی باعث افزایش مقاومت سازه در برابر نیروهای خمشی و کششی می‌شود؛ به طور کلی، وجود میلگردها در فونداسیون باعث مقاومت سازه خواهند شد.
یکی از مهمترین ویژگی‌های این میلگرد، قابلیت خمش تا 180 درجه است؛ یعنی استفاده از این محصول در بخش‌های مختلف سازه امکان‌پذیر است. از دیگر ویژ‌گی‌های میلگرد تقویتی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت کششی بسیار بالا (میلگرد تقویتی تا 180 درجه خم می‌شود)
  • تولید این نوع میلگرد در مدل‌های بدون آج و آجدار و همچنین در ابعاد و سایزهای مختلف
  • استفاده در تیرچه بلوک، فونداسیون و دیوار برشی
  • امکان خرید این محصول به صورت کلاف و شاخه

 ویژگی های میلگرد تقویتی چیست؟

نقشه‌خوانی میلگرد تقویتی به چه صورت است؟

با توجه به این که در یک نقشه انواع مختلفی از میلگرد وجود دارد، برای نقشه خوانی میلگرد لازم است با برخی از نمادها آشنایی داشته باشیم. این نمادها می‌توانند شامل تعداد میلگرد، قطر میلگرد، طول و ... باشند که در نقشه به صورت زیر نمایش داده می‌شوند:

  • نشانگر تعداد میلگرد
  • B بیانگر قطر میلگرد
  • C فاصله میلگرد

به‌طور مثال ۱۶Ø۲۵ در نقشه به این معناست که ۱۶ میلگرد با قطر ۲۵ و یا ۱۶Ø۲۵@۱۰ تعداد ۱۶ میلگرد با قطر ۲۵ که در فاصله ۱۰ سانتی‌متری از یکدیگر قرار دارند. در نقشه برای اینکه میلگرد تقویتی نشان داده شود، اگر در پلانی به جز پلان اصلی مشخص شده باشد، به صورت عدد ۲۵Ø۲ نمایش داده می‌شود. این عدد به این معناست که دو میلگرد با قطر 25 میلی‌متر در سازه استفاده شده‌اند.

نقشه‌خوانی میلگرد تقویتی به چه صورت است؟ 

نحوه چیدمان میلگرد تقویتی در تیرچه بلوک

تیرچه بلوک یکی از مهمترین بخش‌های سازه است که وزن زیادی را تحمل می‌کند؛ در تیرچه‌ها به طور متداول، برای مقاوم سازی از میلگرد آجدار استفاده می‌شود؛ اما در برخی از موارد هم تعدادی میلگرد تقویتی به آن اضافه می کنند. طول میلگردهایی که برای این منظور استفاده می‌شوند، باید کمتر از طول تیرچه بلوک باشند هم قابلیت قرارگیری در داخل بتن را داشته باشند. نحوه تعیین طول میلگردهای چیده شده، با استفاده از جداول لنگر خمشی و همچنین از روی نمودارها انجام می‌شود.
یک نکته حائز اهمیت در مورد چیدمان میلگرد تقویتی در بتن این است که نوع قراری میلگردها، فاصله آن‌ها و همچنین مکان از موارد مهمی هستند که باید در این زمینه به آن‌ها توجه ویژه داشت.

نحوه چیدمان میلگرد تقویتی در فونداسیون

از دیگر بخش های مهم هر سازه، فونداسیون یا همان پی ساختمان است. فونداسیون برای تحمل بار و وزن ساختمان، باید از دوام و استحکام کافی برخوردار باشد. برای استفاده از میلگردهای تقویتی در فونداسیون، اولین اقدام این است که این محصولات را یا خم کنند و یا اینکه برش دهند. نصب و جایگذاری میلگردهای تقویتی در فونداسیون معمولا به این صورت است که همزمان با میلگردهای معمولی انجام می شود.
محل دقیق قرارگیری این میلگردها پایین تر از ستون ها و در فونداسیون یا پی ساختمان است که اگر مهندس ساختمان تایید کند؛ میتوان از میلگردهای تقویتی در بخش‌های دیگر سازه هم استفاد کرد.یک نکته مهم در این میان، وزن میلگرد تقویتی است. برای محاسبه وزن میلگرد تقویتی از یک فرمول خاص استفاد می‌شود. فرمول زیر معمولا برای این منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد:

یک عدد میلگرد × طول کلی یک میلگرد × تعداد میلگردهای تقویتی

نحوه چیدمان میلگرد تقویتی در فونداسیون 

نکته قابل توجه اینجاست که در ساختمان از میلگردهای متفاوتی استفاده می‌شود. هرکدام از این میلگردها، قطر، وزن و طول متفاوتی دارند. فارغ از این موضوع، اجرای بتن مسلح به مش‌بندی نیاز دارد و با توجه به نوع فولادی که در میلگرد استفاده شده‌است، قطر میلگرد و مساحت کار میلگردهای تقویتی به مقدار متفاوتی استفاده می‌شود.

در این مطلب در مورد میلگرد تقویتی، نحوه چیدمان آن در تیرچه و فونداسیون و همچنین ویژگی‌های میلگرد تقویتی صحبت کردیم. همان‌طور که از اسم این میلگردها مشخص است در تقویت ساختمان نقش بسزایی ایجادمی‌کنند. ممکن است خیلی از افراد این تصور را داشته باشند که استفاده از میلگرد تقویتی باعث می‌شود که هزینه زیادی خرج کنند؛ این در حالی است که اگر از این نوع میلگرد برای تقویت سازه استفاده نکنند، در طولانی مدت ممکن است عواقب سنگینی داشته باشد و حتی باعث ایجاد خسارات مالی و جانی شود.

درصورنی گه بعد از پایان این مقاله همچنان در رابطه با این که میلگرد تقویتی چیست و نحوه چیدمان آن در تیرچه و فونداسیون به چه صورت است سوالی دارید، می توانید با کارشناسان ما در گروه شهرآهن تماس حاصل فرمایید.

میلگرد تقویتی